Dag en nacht bereikbaar : 077 3874141

Steun geven

 

De één vindt steun en troost in het geloof, de ander bij andere mensen of door zich te storten op een hobby of het werk: iedereen heeft zijn eigen manier van rouwverwerking. Toch komen heel veel nabestaanden op een gegeven moment met zichzelf in de knoop. Niet vreemd natuurlijk. Het verliezen van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis.

 

Verwerking van het verlies van een dierbare verloopt bij iedereen anders. De intensiteit verschilt van dag tot dag en vaak ervaart men meerdere emoties tegelijkertijd. Zoals het gevoel in de steek gelaten te worden en opluchting dat een zware lijdensweg geëindigd is. Men kan schuldgevoelens ervaren vanwege nooit uitgeprate kwesties of onbeantwoorde vragen. Ontkenning kan eerst nog de boventoon voeren, maar ook woede of depressie. Verdriet kan eveneens fysiek worden beleefd, zoals hoofdpijn of verdwijnen van de eetlust.

Rouwen

Het plaats geven aan het verlies is een proces waarvan de duur niet vooraf bepaald kan worden. Confrontatie met het gemis en aanvaarding van het nieuwe leven zullen een evenwicht moeten vinden. Rust, lichamelijke beweging en structuur in het dagelijks leven ondersteunen de verwerking. Een zinvolle taak zoals vrijwilligerswerk kan hierbij eveneens helpen. Het delen van de emoties is echter het belangrijkst, door te praten met anderen of door ze toe te vertrouwen aan papier. Want onderdrukking van de rouw leidt tot lichamelijke en psychische klachten.

Omgaan met omgeving

Steun uit nabije omgeving helpt bij het verwerken van het verdriet. Bieden van praktische hulp is fijn, evenals het bieden van een luisterend oor. Vraag aan de nabestaande waar deze behoefte aan heeft. Blijf dit doen want verdriet zwakt niet af na een paar weken of maanden. Vergeet de overledene niet, blijf deze benoemen.

Random image
Scroll Up