Sparen of verzekeren?

Uitvaartverzekering of op een andere manier financieren?
Uitvaartverzorging van der Laan verzorgt een uitvaart, ongeacht waar je verzekerd bent. Daarnaast zorgen wij voor de administratieve afhandeling. De kosten van een uitvaart variëren, afhankelijk van de persoonlijke wensen van de overledene en de nabestaanden. Ook de mogelijkheden van financieren variëren.

lees verder

 

Verzekeren

De meest voorkomende manieren om een uitvaart te bekostigen zijn: via een uitvaartverzekering, via geld van een spaarrekening of via geld uit een uitvaartdeposito. Op basis van leeftijd en overlijdensrisico kun je een uitvaartverzekering afsluiten. Een uitvaartverzekering is iets anders dan een overlijdensrisicoverzekering, waarbij je voor een bepaalde looptijd gedekt bent tegen financiële risico’s na eventueel overlijden.

Naturaverzekering
Bij een naturaverzekering ben je verzekerd van een pakket bestaande uit goederen en diensten wanneer je overlijdt. De verzekeraar verzorgt de uitvaart in overleg met de nabestaanden en bepaalt in de meeste gevallen de keuze voor de uitvaartonderneming. Een naturaverzekering bestaat uit een basisvoorzieningenpakket dat uitgebreid kan worden met specifieke wensen. Er gelden bepaalde beperkingen zoals het aantal volgauto’s, het aantal rouwbrieven en dankbetuigingen, een maximumbedrag voor onder andere de kist, de bloemen, de consumpties en een kerkdienst en verder geldt vaak een maximumtijd voor het gebruik van een ruimte.

Een naturaverzekering kan zorgen voor verrassingen omdat nabestaanden vaak moeten bijbetalen voor bijvoorbeeld een uitgebreidere koffietafel of een duurdere uitvaartkist. Ook kan het zo zijn dat bepaalde kosten niet door de verzekering gedekt zijn, zoals een grafmonument, sierurn en het huurrecht voor een graf. Om vervelende verrassingen te voorkomen is het verstandig om, als het mogelijk is, voorafgaand aan het overlijden de wensen te inventariseren. Je kunt er op basis van de wensen voor kiezen om naast de naturaverzekering nog een bepaald geldbedrag mee te verzekeren. Met dat geldbedrag kun je uiteindelijk de extra kosten dekken. De naturaverzekering betaal je door middel van een periodieke premie of door een eenmalig bedrag (koopsom).

Kapitaalverzekering
Bij een kapitaalverzekering krijgen nabestaanden het verzekerde bedrag uitgekeerd wanneer hun dierbare overlijdt. Het bedrag kunnen de nabestaanden vrij besteden. Het kan in het geval van een kapitaalverzekering wel zo zijn dat nabestaande de kosten voor de uitvaart eerst moeten voorschieten voordat ze de kosten kunnen declareren bij de verzekeraar. Afhankelijk van de wensen van de nabestaanden regelt de verzekeraar ook de uitvaartonderneming.

Tipverzekering2

Onze tip: NUVEMA Uitvaartverzekeringen

Nuvema Uitvaartverzekeringen
De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van persoonlijke wensen, maar ook van het lokale prijsniveau. Wij vinden het belangrijk om bij het regelen van een uitvaart zoveel mogelijk rekening te houden met de persoonlijke wensen van de overledene en zijn of haar nabestaanden. Regionale rituelen en tradities zijn hierbij erg belangrijk. Een uitvaart in Venlo verloopt nu eenmaal anders dan een uitvaart in het noorden of westen van het land.

Lokale kosten
Om met alle mogelijke wensen rekening te kunnen houden, geeft Uitvaartverzorging Van der Laan jaarlijks de lokale prijzen van regio Venlo door aan uitvaartverzekeraar Nuvema. Voor mensen uit regio Venlo worden de uitvaartverzekeringen van Nuvema dan ook gebaseerd op deze prijzen. Hierdoor kan een op maat gemaakte uitvaartverzekering worden aangeboden die aansluit bij de persoonlijke wensen én de lokale kosten.

Sparen

In plaats van het afsluiten van een uitvaartverzekering is het ook mogelijk de kosten voor een uitvaart zelf bij elkaar te sparen. Sparen kan door een gewone spaarrekening te openen bij je bank, of door een speciale doelspaarrekening te openen. Een doelspaarrekening is voor een specifiek doel, in dit geval het financieren van een uitvaart. Het bedrag op de spaarrekening kan alleen worden opgenomen bij een vooraf afgesproken datum of bij daadwerkelijk overlijden.

Uitvaartdeposito
Een depositofonds beheert een bedrag dat je gereserveerd hebt voor een uitvaart. Meestal is dit bedrag een eenmalige storting. De storting kan plaatsvinden via een verzekeringsmaatschappij maar een uitvaartdeposito is iets anders dan een verzekering. Voor depositofondsen hoeven bijvoorbeeld geen vragen over de gezondheid te worden beantwoord. Bij overlijden wordt het ingelegde depositobedrag, verhoogd met het bijgeschreven rentebedrag, verrekend met de kosten van de uitvaart. Het bedrag dat overblijft wordt verrekend met de erfgenamen. Geld inleggen in een depositofonds is financieel aantrekkelijker dan een spaarrekening omdat een groot deel van het bedrag vrijgesteld is van belastingheffing.

Geen geld voor een uitvaart
Wanneer een overledene geen geld en geen nabestaanden heeft, krijgt hij of zij een uitvaart van de gemeente. De gemeente regelt een eenvoudige begrafenis. Wanneer de overledene iets nalaat, mag de nalatenschap gevorderd worden door de gemeente om een deel van de uitvaart van te betalen. Wanneer een overledene wel nabestaanden heeft maar de nabestaanden niet in staat zijn de uitvaart te bekostigen, wordt de uitvaart ook door de gemeente geregeld.

Nabestaanden kunnen een beroep doen op de Wet Bijzondere Bijstand zodat zij toch de regie over de uitvaart kunnen houden. Wanneer er na een gemeentelijke uitvaart toch bloed- of aanverwanten van de overledene blijken te zijn mag de gemeente de kosten voor de uitvaart op hen verhalen, ook als de bloed- of aanverwanten officieel de nalatenschap verwerpen. Wie achteraf liever niet de kosten van een gemeentelijke uitvaart betaalt, kan daarom toch beter zelf de uitvaart zo eenvoudig mogelijk regelen. Zo houd je zelf de regie in handen.

Geld

In het verleden hebben wij via de volgende verzekeraars uitvaarten verzorgd.

 • AEGON
 • Algemeen Belang Groningen
 • Amev
 • Ardanta
 • Axent
 • DELA
 • Facultatieve Verzekeringen
 • FBTO
 • Interpolis
Geld2

Wij verzorgen je uitvaart, ongeacht waar je verzekerd bent.

 • Monuta
 • Nationale Nederlanden
 • NIVO Uitvaartverzekeringen NV
 • Nuvema
 • Ohra
 • Reaal
 • Stad Rotterdam
 • Stichting Protestantse Uitvaart Fonds
 • UBO
Ga direct naar...