Duurzame uitvaart

Duurzame Uitvaart

Door de samenwerking met Stichting GreenLeave kunnen wij je de keuze bieden een uitvaart geheel duurzaam in te vullen of op bepaalde onderdelen. Door creatief mee te denken zijn de kosten hiervoor vaak vergelijkbaar met die van een reguliere uitvaart.

Lees meer

 


Green leave logo groot2 2x


Duurzaamheid zit niet alleen in de aanschaf van producten maar het gaat vooral ook om de verdere keuzes en afspraken rondom een uitvaart.

Wij bewaken het duurzame karakter van een uitvaart door te werken volgens de
7 kernprincipes van GreenLeave:

 • Goed werkgeverschap
 • Minimale milieu impact
 • Duurzame producten
 • Eerlijk zaken doen
 • Maatschappelijke betrokkenheid
 • Transparante communicatie over duurzaamheid
 • Medewerkers kennis bieden over duurzaamheid

Goed werkgeverschap


Opleiding en ontwikkeling
Wij hechten veel waarde aan opleiding en ontwikkeling en dit komt altijd ter sprake tijdens onze periodieke evaluatiegesprekken. De juiste mensen op de juiste plekken, op deze manier halen we het beste in iedereen naar boven en dus ook in onze organisatie.

Veilige en prettige werksfeer
Omdat we erin geloven dat onze medewerkers het hart van onze organisatie vormen, hechten we veel belang aan het creëren van een prettige werksfeer.

Een veilige en open cultuur vinden we daarin enorm belangrijk. Voor de eerste opvang na een aangrijpende situatie kunnen onze medewerkers altijd beroep doen op elkaar maar ook op een psycholoog als dat nodig is.

Vrije tijd
Doordat de werkomstandigheden in de uitvaartbranche behoorlijk pittig kunnen zijn, vinden wij vrije tijd en ontspanning heel belangrijk. Daarom zijn we continu bezig om zoveel mogelijk regelmaat te creëren in onregelmatig werk. Hier kijken we o.a. naar vaste vrije dagen, vaste vrije avonden en 2 weekenden in de maand vrij. Op deze manier is er zoveel mogelijk balans tussen werk en privé.

Duurzaam uitvaart gebouw

Minimale milieu impact

Ons uitvaartcentrum is geheel duurzaam gebouwd en ook demontabel zodat er stukken hergebruikt kunnen worden. Zonnepanelen, een warmtepomp, LED verlichting en een CO2 gestuurde luchtbehandelingskast mogen natuurlijk niet ontbreken in een duurzaam uitvaartcentrum. Ook ons interieur bestaat uit 95% gerecycled materiaal en alle materialen hebben zo min mogelijk tot geen onderhoud.

Doordat het crematorium, de natuurbegraafplaats en de begraafplaats op loopafstand van ons uitvaartcentrum liggen beperken we onze vervoersbewegingen tot een minimum.

Eerlijk zaken doen


Jullie ritueel, jullie uitvaart.

Samen met jullie willen we er een waardig afscheid van maken. Een afscheid waar met een fijn gevoel op teruggekeken wordt.

Mede dankzij het Keurmerk Uitvaartzorg heb je de zekerheid dat je de beste kwaliteit krijgt voor een eerlijke prijs.

Het keurmerk staat garant voor:

 • Heldere afspraken over de uitvoering van de uitvaart
 • Transparante kostenbegroting
 • Goede organisatie van de uitvaart
 • Bekwaam personeel
 • Doelmatige klachtenafhandeling
 • Jaarlijks klanttevredenheidsonderzoek
Duurzame uitvaart kist

Duurzame producten

We proberen zoveel mogelijk duurzaam in te kopen. Van fairtrade koffie tot schoonmaakmiddelen met EU-Ecolabel. Waar mogelijk houden we hier rekening mee. Al onze rouwkaarten en gedachteniskaarten wordt gedrukt op Bio-top duurzaam papier.

We bieden verschillende onbewerkte en ongelakte kisten, kartonnen kisten en opbaarplanken met lijkwades aan. Allemaal producten om onze voetafdruk zo minimaal als mogelijk te laten zijn.

Maatschappelijke betrokkenheid

Maatschappelijke betrokkenheid

Wij ondersteunen diverse maatschappelijke initiatieven, lokaal en regionaal.

De producten en diensten bij een uitvaart

De producten en diensten die je kiest rondom de uitvaart, dragen het meeste bij aan een duurzame uitvaart. Denk daarbij aan de volgende keuzes:

 • Uitvaartkisten
 • Rouwdrukwerk
 • Bloemen
 • Alles op 1 locatie
 • Catering

Denk ook aan de keuzes die men kan maken na de uitvaart, zoals:

 • Het kiezen van een grafmonument
 • Het kiezen van een sierurn

Uitvaartkisten

Je kunt kiezen uit heel veel soorten kisten, waarbij de meeste zijn gemaakt van hout en/of spaanplaat. De juiste keuze van een kist hangt samen met je beslissing om te cremeren of begraven.

Vaak wordt er gekozen voor onze onbewerkte en ongelakte populieren hechthouten kist. Deze is geschikt voor cremeren of begraven.

Voor een begrafenis kunnen we bijvoorbeeld een bio-afbreekbare levende kist aanbieden. Deze kist gaat volledig op in de aarde in 45 dagen.

Ook kun je kiezen voor een lijkwade van natuurlijk materiaal zoals linnen, biologisch katoen of wol. Met een lijkwade lig je op een houten of rieten opbaarplank.

Niet alleen de kist is een duurzame keuze, maar ook voor de kleding van je overleden dierbare kun je kiezen voor een duurzame invulling. Denk aan kledingstukken van natuurlijk materiaal zoals wol, linnen of hennep. Foto’s, houten voorwerpen en bloemen kunnen mee in de kist zonder de duurzaamheid te verstoren. Voor een eventuele bril en voor sieraden is het beter om deze af te nemen voor het sluiten van de kist. Je kunt kiezen voor recycling of hergebruik van de bril of sieraden.

Rouwdrukwerk

Wij drukken al het rouwdrukwerk op EU-Ecolabel papier af. Als je nog duurzamer te werk wilt gaan, stuur je geen drukwerk maar kies je voor een digitale rouwkaart of een bericht op ons digitaal condoleanceregister.

Bloemen

Bloemen uit eigen tuin is de meest duurzame keuze. Als je graag iets bij de bloemist wilt bestellen, kies dan voor Nederlandse seizoensbloemen bij een bloemist met het Keurmerk ‘Barometer duurzame bloemist’. Dit Keurmerk geeft aan dat de bloemist duurzaam onderneemt. Dit doet hij/zij door een duurzamere bedrijfsvoering en een inkoop van duurzamere bloemen en planten. De meest duurzame bloemenvorm die je kunt kiezen is een liggend boeket of een krans, omdat je dan meestal geen oase nodig hebt.

Alles op 1 locatie

Je kunt bij ons voor opbaring, afscheid, uitvaart én samenzijn op één locatie blijven.

Na de afscheidsdienst kunnen we met de loopkoets naar de natuurbegraafplaats, het crematorium of de begraafplaats. Hierdoor beperken we onze vervoersbewegingen tot een minimum. Ook kiezen we er steeds vaker voor om op de rouwkaart te vragen of genodigden samen willen rijden.

Het is voor ons belangrijk dat nabestaanden op een fijne manier afscheid kunnen nemen van hun dierbare. Het opbaren van de overledene is hier een belangrijk onderdeel van en doen we zo duurzaam mogelijk. We wekken de energie tot 80% zelf op.

Catering

Om ook hier de vervoersbewegingen zoveel mogelijk te beperken werken we met lokale leveranciers en met streek-en seizoensproducten. De broodjes en warme hapjes die we serveren zijn 40% vegetarisch.

Grafmonument

Als je kiest voor een grafmonument is de duurzaamste keuze het planten van een plant, struik of boom ter nagedachtenis. Je kunt ook een zwerfkei of een houten monument plaatsen. Gaat je voorkeur toch uit naar een monument van natuursteen, dan is er de mogelijkheid om een bestaand monument te hergebruiken. Een steenhouwer kan een dun laagje van een gerecyclede steen afslijpen, zodat je daarna een nieuwe tekst kunt laten plaatsen. Hierdoor geef je een oude steen een nieuw leven en voorkom je heel veel CO2 uitstoot. De impact van natuursteenwinning is namelijk groot en de arbeidsomstandigheden in steengroeven laat nog veel te wensen over.

Sierurn

Er komen momenteel steeds meer duurzame varianten van urnen beschikbaar. Zo zijn er zelfs urnen van plantaardig materiaal. Deze eco-urnen zijn samengesteld uit bijvoorbeeld natuurlijk hars, zout en plantenextracten. 2 of 3 jaar na plaatsing in de aarde is de urn totaal vergaan en opgenomen in de natuur. Als je liever kiest voor een urn waarin de as langere tijd kan worden bewaard, dan kun je bij voorkeur kiezen voor een urn van aan de lucht gedroogde klei of een urn van ongelakt binnenlands hout met FSC of gelijkwaardig keurmerk. Deze moet dan zijn gemaakt zonder chemische lak of lijm. Als de urn in een fabriek is gemaakt, moet deze uiteraard op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd. Je kunt ook kiezen voor een biologisch afbreekbare urn die speciaal ontworpen is om uit de as van je dierbare een herinneringsboom, struik of plant te laten groeien.

Ga direct naar...