Hans2

"Ik stel mezelf altijd de vraag hoe ik zelf bijgestaan zou willen worden"

lees verder

In gesprek met: Hans

Als allround medewerker maakt Hans dagelijks persoonlijke momenten mee van nabestaanden. In zijn functie heeft hij met bijna alle onderdelen van een uitvaart te maken en het geeft hem veel voldoening om families te kunnen helpen.

Van der Laan

“Sommige situaties spreken heel erg aan of zijn herkenbaar. Voor mijzelf kan ik de dingen die ik heb meegemaakt meenemen in mijn werk. Dat maakt dat ik toch op een bepaalde manier kan relativeren en de mensen begrijp”.

Ik ben na het verlies van mijn beide ouders mijn baan in de horeca gaan combineren met werk in de uitvaartsector. Omdat ik altijd veel voor mijn ouders heb gezorgd, ontstond er ruimte om de leegte op te vullen die het overlijden had achtergelaten. Via een oud-collega ben ik terechtgekomen bij Aerdehof, waar ik in eerste instantie begon als allround medewerker en hospitality/horeca bij Pieter. Naarmate het bedrijf groeide, werd mij gevraagd of ik me volledig wilde gaan richten op de functie van allround medewerker met een specialisatie in de aulatechniek. Dat vond ik in het begin best spannend, omdat ik helemaal geen ervaring had met techniek. Maar inmiddels heb ik de techniek helemaal eigen gemaakt en gaat het vanzelf.

Het is elke dag bijzonder om te werken in de uitvaartsector, omdat je hier mensen van allerlei nationaliteiten ziet die op hun eigen manier rouwen en afscheid nemen. De manier waarop verschillende culturen zich uiten tijdens een uitvaart is fascinerend om te zien en het verrijkt mijn werk.

Hans4

Soms krijg ik ook vragen of verzoeken van nabestaanden, bijvoorbeeld om geen formele sfeer te creëren. Je kan merken dat de uitvaartwereld aan het veranderen is. Voorheen was het vaak een kerkdienst gevolgd door een koffietafel en dat was het dan. Maar tegenwoordig wordt er veel meer aandacht besteed aan het persoonlijke aspect van de uitvaart. Het gaat er nu om wat de nabestaanden zelf belangrijk vinden en er wordt samen gekeken naar wat bij de overledene past. Ik merk dat de generatie die de voorkeur geeft aan een traditionele kerkdienst steeds kleiner wordt, of dat er een combinatie wordt gemaakt tussen een kerkdienst en onze locatie.

Nabestaanden helpen tijdens hun rouwproces en ze bijstaan in een moeilijke tijd maakt mijn werk speciaal. Het begeleiden van de familie tijdens het afscheid nemen van hun dierbare is een reis die we samen maken. Het is heel prettig dat je als uitvaartmedewerker de familie op meerdere momenten kan ondersteunen door er voor ze te zijn. Ik vind het belangrijk om anderen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, daarom stel ik mezelf altijd de vraag hoe ik zelf bijgestaan zou willen worden in deze situatie. Zo doe ik mij werk ook. Het is een bijzonder gevoel om te zien dat de last van hun schouders valt wanneer ze na het afscheid naar huis gaan. Daar doen we het voor.

 

Lees meer verhalen

Ontwerp zonder titel 16

Ik sta elke familie met liefde bij.

Lees het verhaal
8 X9 A7213 2

"Ons gezamenlijke doel: het afscheid van een dierbare zo mooi mogelijk maken."

Lees het verhaal
Gesprek met kim

"Kleine stapjes maken het verschil"

Lees het verhaal
Social Media Post 3

‘Je wordt ouder mama…geef het maar toe..’

Lees het verhaal
Andre Rouwbus

“Pas als de mensen tevreden zijn, dan ben ik dat ook”

Lees het verhaal
Alsjegaat trouwen

Als je gaat...
Dan verras ik je nog één keer

Lees het verhaal
Muziek3

Als je gaat,
dan spelen we nog één keer.

Lees het verhaal
Appen

Als je gaat,
dan appen we nog één keer.

Lees het verhaal
Van der laan uitvaart venlo

Als je gaat,
dan schrijven we nog één keer.

Lees het verhaal
Adobestock 140825492

Als je gaat,
dan luisteren we nog één keer.

Lees het verhaal
Adobestock 82364363

Als je gaat,
wandelen we nog één keer.

Lees het verhaal