Gesprek met kim

"Kleine stapjes maken het verschil"

lees verder

In gesprek met: Kim

Voordat ik bij Van der Laan kwam, werkte ik in de commerciële binnendienst en heb ik ook een studie toerisme afgerond. Gek genoeg had ik altijd al het gevoel dat ik iets in de uitvaartwereld wilde doen. Twee jaar geleden kwam ik de vacature voor uitvaartverzorger bij Van der Laan tegen en dacht: dit is het moment. Mijn kinderen zaten inmiddels op school en ik voelde sterk de roep van dit vak.

Van der Laan

Ik ben niet zomaar aan de slag gegaan, maar heb me ook grondig ingelezen. Maar hoe goed kun je je echt voorbereiden? In de praktijk is het me in ieder geval enorm meegevallen. Het mooiste wat ik kan doen, is helpen om het afscheid te realiseren zoals zij het voor ogen hadden. Het samenzijn dat past bij die persoon. Elke uitvaart is weer maatwerk. Dat is echt uitdagend en het laat zien dat alles mogelijk is.

Binnen Van der Laan neem ik het voortouw op het gebied van duurzaamheid. Sinds vorig jaar zijn we officieel gecertificeerd door GreenLeave als duurzame uitvaartonderneming. GreenLeave is een samenwerkingsverband van uitvaartondernemers die streven naar 100% duurzame uitvaarten in Nederland. Doordat we alle aspecten rondom een uitvaart op één locatie kunnen aanbieden, staan we al met 3-0 voor. Dat is echt een geweldige prestatie.

Gesprek met kim

Tijdens de werkoverleggen tussen uitvaartverzorgers bekijken en bespreken we regelmatig hoe we duurzaamheid op een goede manier kunnen benadrukken tijdens gesprekken met nabestaanden. Het is ontzettend belangrijk dat mensen hierbij stil staan. Duurzaamheid is meestal niet het eerste waar mensen aan denken wanneer ze bezig zijn met het regelen van een uitvaart. Toch breng ik het altijd ter sprake, want als ik uitleg geef en ze de keuze geef tussen bijvoorbeeld een gelakte kist (niet duurzaam) of een onbewerkte kist, kiezen ze vaak voor de onbewerkte variant. Het zijn juist die kleine dingen waarmee we het verschil kunnen maken.

Bloemen zijn ook een goed voorbeeld hiervan. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de uitvaartwereld. Wat mensen meestal niet beseffen, is dat ze zeer vaak milieuvervuilend zijn omdat ze van over de hele wereld worden geïmporteerd. Maar er zijn alternatieven: kies voor lokale bloemen, pluk ze zelf of vraag genodigden om elk één bloem mee te nemen, zonder plastic verpakking uiteraard! Ook kiezen mensen tegenwoordig vaker voor een donatie in plaats van bloemen. Je kunt het zelfs nog persoonlijker maken door iets kenmerkends voor de overledene op de kist te leggen, zoals een timmermansgereedschap of persoonlijke kunstwerken. Alles is mogelijk!

Het belangrijkste doel is dat de duurzame mentaliteit meer aandacht krijgt. We willen als Van der Laan onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Maar duurzaamheid gaat niet alleen om bloemen, rouwauto's en kisten... Het omvat ook goed werkgeverschap en duurzaamheid binnen ons personeel. Dit is ook een van de kernprincipes van GreenLeave. Hoe gaan we om met ons personeel? Hoe plannen we het zodat het voor collega's haalbaar is? Het zorgteam heeft bijvoorbeeld een vast rooster en sommige medewerkers hebben vaste vrije dagen. Dat is in deze branche zeer vooruitstrevend.

GreenLeave voert jaarlijks audits uit. Ze beoordelen onze maatschappelijke betrokkenheid, ons personeel en onze duurzaamheidsinspanningen op alle vlakken. Sinds ik me hiermee bezighoud voor Van der Laan, merk ik dat ik ook in mijn privéleven veel bewuster ben geworden. Ik was vrij naïef. Soms wist ik dingen wel, maar wilde ik ze niet weten. Als ik tegenwoordig in de supermarkt koekjes koop, let ik er echt op dat ze niet individueel verpakt zijn in plastic. Dan maak ik een andere keuze. In mijn werk wordt ik dan ook echt blij als ik zie dat duurzaamheid steeds vanzelfsprekender wordt. Het is de kracht van herhaling.

 

Lees meer verhalen

Ontwerp zonder titel 16

Ik sta elke familie met liefde bij.

Lees het verhaal
8 X9 A8805 min

Toeval bestaat niet. Dat besef je steeds meer in dit werk.

Lees het verhaal
8 X9 A7213 2

"Ons gezamenlijke doel: het afscheid van een dierbare zo mooi mogelijk maken."

Lees het verhaal
Hans2

"Ik stel mezelf altijd de vraag hoe ik zelf bijgestaan zou willen worden"

Lees het verhaal
Social Media Post 3

‘Je wordt ouder mama…geef het maar toe..’

Lees het verhaal
Andre Rouwbus

“Pas als de mensen tevreden zijn, dan ben ik dat ook”

Lees het verhaal
Alsjegaat trouwen

Als je gaat...
Dan verras ik je nog één keer

Lees het verhaal
Muziek3

Als je gaat,
dan spelen we nog één keer.

Lees het verhaal
Appen

Als je gaat,
dan appen we nog één keer.

Lees het verhaal
Van der laan uitvaart venlo

Als je gaat,
dan schrijven we nog één keer.

Lees het verhaal
Adobestock 140825492

Als je gaat,
dan luisteren we nog één keer.

Lees het verhaal
Adobestock 82364363

Als je gaat,
wandelen we nog één keer.

Lees het verhaal