8 X9 A8805 min

Toeval bestaat niet. Dat besef je steeds meer in dit werk.

lees verder

In gesprek met Simone

Simone voegde zich 4,5 jaar geleden bij het team van van der Laan. Haar interesse voor dit vakgebied ontstond in 1996, toen tijdens haar opleiding tot verzorgende de themadagen over sterven en rouw aan bod kwamen.

"Dit onderwerp boeide me enorm, het voelde als iets wat ik móést doen. Na het afronden van mijn opleiding solliciteerde ik overal, maar op dat moment, op 20-jarige leeftijd, was het anders. Ik was te jong en kwam niet in aanmerking voor functies in de uitvaartbranche. Daarom ben ik in de thuiszorg gaan werken, waar ik veel ervaring heb opgedaan als verzorgende. Deze jaren heb ik met plezier vervuld, maar de uitvaartwereld heeft me nooit losgelaten."

8 X9 A8805 min

"Toen de oma van mijn man overleed, heb ik haar samen met mijn schoonzusje verzorgd, evenals mijn vader die 21 jaar geleden is overleden. Het was bijzonder om dat te kunnen doen en bij de verzorging van mijn vader kreeg ik te horen: 'Wat ligt pap er mooi bij.' Dat is me altijd bijgebleven."

"In 2018, na het bijwonen van een uitvaart, zei een vriendin tegen me: 'Ik zie jou dit doen. Misschien is het nu tijd om de stap te zetten.' Ik stuurde een open sollicitatie naar van der Laan, legde uit wat ik wilde doen, maar op dat moment hadden ze geen passende positie voor me. Ze verwezen me door naar Rouw Service Nederland (RSN), waar ik een week later op gesprek mocht komen en direct aan de slag kon. Ik stapte volledig blanco de uitvaartwereld in. Mijn huidige collega André werkte toen ook bij RSN. Vanaf dag 1 werken we al heel fijn samen. André is op een gegeven moment bij van der Laan gaan werken. Hij zei: 'Als er een vacature komt, beveel ik jou aan!' Hij moedigde me ook aan een open sollicitatie te sturen. Destijds was André de enige verzorgende bij van der Laan. Toen mocht ik gelukkig weer op gesprek komen en dat pakte positief uit. Sinds 2019 ben ik werkzaam bij van der Laan."

"Als allround medewerker ben ik betrokken bij het ophalen en verzorgen van de overledene. Auladiensten en afscheidsbezoeken behoren ook tot mijn taken. Zodra er een melding binnenkomt, gaan we direct op pad. We weten van tevoren de situatie: is het bijvoorbeeld een natuurlijk overlijden, ongeluk of een zelfdoding? Op kantoor wordt goed doorgevraagd om ons voor te bereiden op wat we kunnen verwachten. Een overledene ophalen doen we altijd met twee personen. We zijn in onze kleding op elkaar afgestemd - niet te opvallend, netjes en in een zwarte broek. Bij aankomst stellen we onszelf voor, condoleren we de familie en luisteren we naar hun verhaal. Dan leggen we precies uit wat we gaan doen, stap voor stap en vragen we of de familie erbij wil zijn. Als de overledene op de brancard ligt, vragen we altijd nog even of de familie een moment voor zichzelf wil. Dan trekken we ons even terug."

"Enkele maanden geleden maakte ik iets bijzonders mee. De moeder van een vriendin overleed en zij had mij gevraagd of ik haar wilde ophalen en verzorgen. Bij het afscheid in het hospice zette de dochter een mooi lied op: 'How do I say goodbye' van Dean Lewis. Tijdens de verzorging zette ik de radio aan en begon dat nummer te spelen. Ik riep mijn vriendin en zei: dit moet je horen. Kippenvel hadden we. Ik zeg altijd: toeval bestaat niet. Dat besef je steeds meer in dit werk."

"Ik ben nog steeds blij dat ik uiteindelijk ben beland waar ik nu sta, met hetgeen wat sinds 1996 in mijn gedachten is gebleven. Dit werk is dankbaar. Het is zo fijn als de familie tevreden is, vanaf het ophalen tot aan de afscheidsdienst. Daar doe je het voor."

 

Lees meer verhalen

Ontwerp zonder titel 16

Ik sta elke familie met liefde bij.

Lees het verhaal
8 X9 A7213 2

"Ons gezamenlijke doel: het afscheid van een dierbare zo mooi mogelijk maken."

Lees het verhaal
Gesprek met kim

"Kleine stapjes maken het verschil"

Lees het verhaal
Hans2

"Ik stel mezelf altijd de vraag hoe ik zelf bijgestaan zou willen worden"

Lees het verhaal
Social Media Post 3

‘Je wordt ouder mama…geef het maar toe..’

Lees het verhaal
Marieke1

"Vandaag schijnt de zon, dus pak die zon!"

Lees het verhaal
Andre Rouwbus

“Pas als de mensen tevreden zijn, dan ben ik dat ook”

Lees het verhaal
Alsjegaat trouwen

Als je gaat...
Dan verras ik je nog één keer

Lees het verhaal
Muziek3

Als je gaat,
dan spelen we nog één keer.

Lees het verhaal
Appen

Als je gaat,
dan appen we nog één keer.

Lees het verhaal
Van der laan uitvaart venlo

Als je gaat,
dan schrijven we nog één keer.

Lees het verhaal
Adobestock 140825492

Als je gaat,
dan luisteren we nog één keer.

Lees het verhaal
Adobestock 82364363

Als je gaat,
wandelen we nog één keer.

Lees het verhaal