Van der laan uitvaart hartje

Er is liefde die niet sterft

lees verder

 

Onlangs hebben we in Aerdehof voor het eerst een herdenking georganiseerd. Een herdenking voor de overledenen van het eerste half jaar van 2022.

Wij hechten er aan dat iemand niet vergeten wordt, dat zijn of haar naam nog genoemd wordt en dat hebben we die middag dus uitgevoerd aan de hand van een lichtjesceremonie in de aula samen met zeventig nabestaanden.

En wat er die zondag gebeurde was zo mooi, magisch bijna. We zagen het verdriet, voelden het verdriet, het gemis, maar ook de saamhorigheid was voelbaar.

Iedereen daar kwam met zijn of haar eigen gemis, maar het schiep een band.

Mensen dronken een drankje samen, er werden zelfs telefoonnummers uitgewisseld en er werden veel foto’s gemaakt van de kaarsjes met daaronder het kaartje met de naam van hun dierbare.

Ik ben vaak dankbaar dat wij op een van de meest intieme momenten in iemands leven een stukje mee mogen lopen, de week van de uitvaart.

Maar ik ben toch weer geraakt en ontroerd door het delen van emoties en het vertrouwen dat mensen in ons stellen. Ze vallen ons snikkend in de armen, en nemen ook weer afscheid met een warme knuffel.

Voor mezelf was deze middag ook een stuk verwerken en herdenken. Mijn vader was er, samen met mijn oom en tante. En de naam van mijn moeder werd ook genoemd. Ze is deze maand al twee jaar dood…

Het went niet, het gemis groeit, het is minder scherp, maar juist in deze tijd van herdenken en gedenken denk ik intens aan haar en zie ik in het verdriet en gemis van anderen ook mijn eigen gemis gespiegeld. En dat schept dan weer een band en dat sterkt ook gevoel dat het belangrijk is om te gedenken .. Opdat wij niet vergeten

Zoveel warmte en zoveel liefde op een zonnige zondagmiddag in oktober.

Met een drankje op het terras onze geliefden nog eens gedenken, het leven dat onverbiddelijk door gaat, vieren. Zo mooi.

Want naast verdriet is er gelukkig ook hoop. Hoop in bange dagen en tijdens deze Allerheiligen en Allerzielen week en tijd van herdenken branden overal kaarsjes voor onze overledenen, waar ter wereld ook.

Ik hoop dat deze kaarsjes wat warmte rond laten gaan. De wereld kan het gebruiken, lijkt me.

Er is liefde die niet sterft…zeker en vast is dat zo…

Marieke Vliegenberg