Schermafbeelding 2024 05 08 105000

Groot verdriet komt voort uit grote liefde

lees verder

 

Een middag van herdenken. Een moment van bewust stilstaan bij je geliefde die zo wordt gemist.

Dit bracht zondag 14 april ruim 100 nabestaanden samen bij Aerdehof.

Het gemis, het verdriet, nog dagelijks voelbaar, met momenten intens en luid en op andere momenten meer in de luwte, in de onderstroom van alledag, minder overweldigend. Een gevoel dat ieder op zijn eigen manier ervaart, maar welke door éénieder die een dierbare heeft verloren wordt gevoeld.

De herdenkingsmiddag bood de ruimte om elkaar te ontmoeten. Nog eens terug te blikken op het afscheid, vertellen hoe het gaat en waar het goed voelde het verdriet en gemis te delen.

Tijdens een ceremonie werden de namen van hun geliefde genoemd en een kaarsje voor hen gebrand. Er waren woorden en muziek die troost mochten bieden, die ruimte gaven om een traan te laten stromen, een arm om elkaar heen te slaan, een herinnering tot leven te brengen. De emoties voelbaar, ieder op zijn eigen manier bij zijn geliefde.

Na afloop was er de ruimte om nog na te praten onder het genot van een hapje en drankje, met elkaar, met een andere nabestaande of met de uitvaartverzorger die hen heeft bijgestaan tijdens de uitvaart.

De reacties waren hartverwarmend. De waarde van herdenken, bewust stilstaan, het noemen van de namen werd gevoeld. Het gaf troost, kracht om verder te gaan, en heeft het verdriet wellicht een beetje kunnen verzachten.

Jill Stevens - Wilms