Adobestock 140825492

Als je gaat,
dan luisteren we nog één keer.

lees verder

We konden samen uren naar muziek luisteren, Jukebox aan en genieten.

In november 2017 overleed Ton, echtgenoot van An en vader van Leon. Uitvaartverzorging Van der Laan hielp An en Leon met het regelen van de crematie en alle zaken rondom het afscheid. Nu, een jaar later, kijken we samen met An en Leon terug op het leven van Ton, op het afscheid en op de periode daarna.

*De afbeeldingen zijn om privacyredenen gefingeerd.

In de woonkamer van An en Leon, bij het raam waar Ton zijn laatste dagen doorbracht, staat een bijzondere urn met daarop een foto van Ton. Het is niet zomaar een urn, vertelt zoon Leon: “Toen pap overleed ben ik op zoek gegaan naar de verschillende mogelijkheden om zijn as te bewaren. Ik kon niets vinden dat ik goed vond passen bij mijn vader, tot ik via internet de muziek urn tegenkwam. De as van pap zit nu in een mooi, houten kistje, dat muziek begint te spelen als je het opent. In de urn zitten vakjes waarin we persoonlijke spullen van pap bewaren, bijvoorbeeld zijn bril en zijn identiteitskaart. We hebben de afscheidsdienst opgenomen en als je de urn opent, begint de audio-opname van afscheidsdienst te spelen. De muziek urn past precies bij pap. We konden samen uren naar muziek luisteren. Het is emotioneel om de urn openen en de dienst terug te luisteren, maar op sommige momenten ook heel fijn.”

Zweefmolen Kermis
Op de kermis in Tegelen hebben Ton en ik voor het eerst samen gedanst. Annie

An (73 jaar) vertelt over haar man: “Ton was altijd buiten bezig. Als hij niet in de tuin aan het werk was ging hij erop uit met zijn metaaldetector, op zoek naar schatten uit de oorlog. Hij verzamelde zijn vondsten op een speciaal daarvoor ingerichte kamer op de bovenverdieping van ons huis. Hij was lid van een club die munitie verzamelde. Met die club deelde hij zijn vondsten en wisselde hij tips uit. Ton had een enorm gevoel voor humor. Hij maakte altijd grapjes en trad hier in de buurt op als buutteredner. Mensen uit de buurt kennen Ton als ‘Tönke’.

An vertelt over hoe zij en Ton elkaar ontmoetten in 1964: “We zagen elkaar voor het eerst op de kermis in Tegelen. We hebben toen samen gedanst en na die avond op de kermis volgden nog vele andere dansavonden. Van het een kwam het ander, zo gaan die dingen. Uiteindelijk vonden we een huis in Baarlo: een oude boerderij die Ton in de loop der jaren heeft opgeknapt en helemaal naar onze wens heeft gemaakt. Ton was altijd bezig in en rondom het huis. Nu hij er niet meer is beseffen mijn zoon en ik pas hoeveel werk het is om de tuin en het huis zo mooi bij te houden.”

Leon (49 jaar) woont samen met zijn moeder in het huis dat Ton eigenhandig opknapte. Hij vertelt wat er gebeurde in september 2017, toen Ton werd getroffen door een hersenbloeding: “Pap was bezig in de tuin toen hij zich opeens heel slecht voelde. Hij werd opgehaald door de ambulance en bleek een hersenbloeding te hebben gehad. Hij lag daarna een tijd in het ziekenhuis in ging naar Tegelen om te revalideren. Pap begreep nog alles maar zijn lijf was half verlamd en werkte steeds minder goed mee. Uiteindelijk mocht hij naar huis. Hij lag hier thuis in de woonkamer in een bed bij het raam. Je zag dat hij steeds zwakker werd. Tijdens de nachtelijke verzorging is pap in mijn armen overleden.”

Het overlijden van Ton was voor An en Leon een ingrijpend en verdrietig moment. An vertelt over wat er direct na het overlijden van Ton gebeurde: “We waren allebei van slag en wisten op dat moment niet zo goed wat we moesten doen. De verpleegster die bij ons was zei dat we het beste een uitvaartverzorger konden bellen. Zij noemde toen Uitvaartverzorging Van der Laan. We hebben direct gebeld en Lobke kwam de volgende ochtend naar ons toe. Lobke heeft ons verteld waar we allemaal aan moesten denken en wat we konden verwachten.

Tapoe In Lommel
Het openingsnummer van de afscheidsdienst was de opening van de Taptoe in Lommel van 2016. Leon

Leon vult zijn moeder aan: “Bij het voorbereiden van de afscheidsdienst hebben we veel hulp en steun gekregen van Margriet en Herman. Samen met Margriet en Herman hebben we bedacht hoe de afscheidsdienst eruit moest komen te zien, wat er werd voorgelezen en welke foto’s we wilden laten zien. We wisten al snel welke muziek we wilden draaien tijdens de dienst. Pap keek graag naar taptoes op televisie. In 2016 zijn pap, mam en ik voor de aller eerste keer samen naar de Taptoe in Lommel geweest. Hij genoot toen met volle teugen van de doedelzakken en het spektakel. Het openingsnummer van de afscheidsdienst was de opening van de Taptoe in Lommel van 2016. Een opname van hetzelfde concert dat we in 2016 samen bezochten.

Leon vertelt over hoe hij de weken na het overlijden van zijn vader heeft beleefd: “Wat me heel sterk is bijgebleven is dat Lobke zei dat je voor veel dingen maar één kans krijgt tijdens een uitvaart, bijvoorbeeld voor het sluiten van de kist. Dat vond ik heel moeilijk en daarom hebben mijn moeder en ik besloten om tijdens de afscheidsdienst een fotograaf in te huren. De fotograaf heeft de hele afscheidsdienst vastgelegd en alles verzameld in een prachtig boek. Het boek hebben mijn moeder en ik na de dienst nog veel bekeken samen. Nu we het overlijden van pap steeds beter een plekje kunnen geven, gaat het boek steeds minder vaak open. Toch zijn we blij dat we met de muziek urn en met het boek een blijvende herinnering aan pap hebben, op momenten dat mam en ik de behoefte voelen om pap de gedenken.”

Muziek luisteren was voor Leon, An en Ton een vast ritueel. Samen luisterden ze uren naar singles, cd’s en lp’s. Het is iets dat echt hoorde bij hun gezin. Wanneer een dierbare overlijdt zijn rituelen, bijvoorbeeld een gedeelde liefde voor muziek, belangrijk om een passend afscheid te organiseren. Uitvaartverzorging Van der Laan helpt je graag om van jullie ritueel, jullie uitvaart te maken.

 

Lees meer verhalen

Ontwerp zonder titel 16

Ik sta elke familie met liefde bij.

Lees het verhaal
8 X9 A7213 2

"Ons gezamenlijke doel: het afscheid van een dierbare zo mooi mogelijk maken."

Lees het verhaal
Gesprek met kim

"Kleine stapjes maken het verschil"

Lees het verhaal
Hans2

"Ik stel mezelf altijd de vraag hoe ik zelf bijgestaan zou willen worden"

Lees het verhaal
Social Media Post 3

‘Je wordt ouder mama…geef het maar toe..’

Lees het verhaal
Andre Rouwbus

“Pas als de mensen tevreden zijn, dan ben ik dat ook”

Lees het verhaal
Alsjegaat trouwen

Als je gaat...
Dan verras ik je nog één keer

Lees het verhaal
Muziek3

Als je gaat,
dan spelen we nog één keer.

Lees het verhaal
Appen

Als je gaat,
dan appen we nog één keer.

Lees het verhaal
Van der laan uitvaart venlo

Als je gaat,
dan schrijven we nog één keer.

Lees het verhaal
Adobestock 82364363

Als je gaat,
wandelen we nog één keer.

Lees het verhaal